Le Chateau du Bois – ECOCERT hudvård

MILL+LOGO 1000X375

Le Chateau du Bois har odlat och framställt den äkta ”Fine Lavendel AOP”(Appelation Origine Protège) i Lagarde d’Apt sedan 1890. Framför allt fokuserar vi på kosmetiska hygienprodukter som skapar en känslomässig effekt och lugnar kropp och själ. Det viktigaste kännetecknet för Le Chateau Du Bois kosmetika är den höga andelen naturligt aktiva ingredienser perfekt balanserade i varje formel.

Varumärket är ECOCERT och denna certifiering är en garanti för produktens kvalitet och överensstämmelse. Garantierna är minst 95% naturliga ingredienser och minst 10% ekologiska ingredienser. Syntetiska parfymer och färgämnen, silikoner, parabener, ämnen från den petrokemiska industrin och etoxilerade föreningar (PEG), glykoler m.fl är förbjudet. Råvaror av animaliskt ursprung och produkttester på djur är också förbjudet.

Utöver ECOCERT är Le Chateau Du Bois ett nischat varumärke som inte tillåter sig att påverkas av trender. Dess enda syfte är att producera, destillera och skapa kosmetiska produkter med minimal påverkan på naturen i syfte att bevara ett av de renaste ekosystemen i världen. Inverkan på naturen prioriteras framför jordbruksverksamhet och produktutveckling. Sedan 2004 har Le Chateau Du Bois anslutit sig till ett privat initiativ som skapats under 1992 och godkänts av staten: ”Eco-Emballages” (Eco-Packaging). Målet är att bidra till insamling, selektiv sortering och upparbetning av hushållsförpackningar.

I dagens globala marknad finner vi olika lavendel och hybrider av olika ursprung. Varje köp av lavendel AOP (eller av en produkt som innehåller den i sin formel) gynnar producenterna. Detta bidrar till att stödja dem i deras svåra och torra bergsområden så att de kan fortsätta att producera. När man anger ”Provence lavendel” måste tillverkaren ange kvantiteten eller procentsatsen av ingredienser som används i produkten och för att benämna ”Provence” bevisa att fin lavendel eterisk olja är AOP certifierad.

Vad är skillnad mellan äkta och falsk lavendel?
Fin lavendel växer på de torra bergen i Provence på 800m över havet. Det är en liten planta och endast en ensam blomma växer på varje stam. Man sår ett frö för varje planta. Sedan urminnes tider har den använts för sina medicinska egenskaper och har blivit ”the blue gold of the region” sedan den blev utvald av en stor parfymtillverkare för dess delikata doft. Sedan dess har namnet ”fin lavendel” använts av tillverkaren. Drygt 130-150kg blommor behövs för att kunna tillverka 1 liter eterisk olja.
Under bra år kan odlingar som täcker en hektar ge upp till 25 liter eterisk olja.
Det latinska namnet är Lavendula augustifolia (lavender) olja. Det botaniska namnet är Lavendula augustifolia/Lavendula officinalis – Lamiaceae familjen. Naturliga allergener är limonene, linalol, greaniol och coumarin. Biokemisk specifikation är: linalyl acetate, linalool.

Spike lavendel är hög med långa blomsterstjälkar och har breda sammetslena blad. Den anpassar sig till varmt klimiat och torr, kalkhaltig jord. Den växer bäst över 500m höjd och växer naturligt i hela Frankrike. Den blommar från maj-augusti med lila-blå blommor som har en stark kamfer doft.

Havslavendel är en rikligt blommande lavendelart. Blommorna är de största i sitt slag. Den härstammar från medelhavet men främst Spanien och Portugal. Den trivs i torra klimat och ogillar stora mängder vatten. Kännetecknas av kompakta tuvor och grenar samt lite mindre rusik än fin lavendel.

Lavandin växer på mellan 0-800m höjd. Det är en hög planta med två stammar. Den är en hybrid (korsning mellan fin lavendel och spike lavendel). Man måste ta stickningar för att få nya plantor. Det kallas att klona. Resultatet blir då att alla plantor får samma storlek, färg och doft. Den började växa på 1950-talet och sedan dess har människor blandat ihop den med fin lavendel. Det är ett misstag eftersom den har mycket starkare doft, är oändligt mycket mindre subtil och har inte några medicinska egenskaper. Blommorna används i små dospåsar. För att tillverka 1 liter eterisk lavendelolja behövs 40kg blommor. Kvaliten på lavandin oljan är överlägset sämre än hos fin lavendel, även om dess pris är mycket attraktivt. Det produceras i stor mängd över hela världen. Oljan används i stor utsträckning till parfym, tvättmedel och deodoranter. Dessutom är det mycket olyckligt att lavandinoljeflaskor ofta är illegalt märkta med ordet ”lavendel” istället för ”lavandin”.